Motiveren

In het voetbal is het belangrijk om te weten hoe je iemand kunt motiveren. Ook is het belangrijk te weten hoe je iemand demotiveert.

VC Groot Dilbeek is zich hiervan bewust en organiseert bij aanvang van het seizoen een opleidingsmoment voor zijn opleiders (presentatie zie verder).

Wat is motiveren?

Motivatie is een prikkel die mensen er toe aanzet om iets te doen of de bereidheid stuurt om zich ergens voor in te spannen. Motiveren is invloed uitoefenen om de andere iets te laten doen.

Je kan zowel verbaal (praten) als non verbaal (lichaamstaal) motiveren.

Waarom is het belangrijk om te motiveren (in het voetbal)?

Motiveren is belangrijk om bepaalde doelen te bereiken.

Een voorbeeld uit onze recreatie afdeling (U6-U9): binnen de recreatie afdelingen realiseren we bv. een doel tegen de volgende training (bv. nieuwe dribbel als huiswerk). Als de nieuwe dribbel goed gelukt is, kan je met een eenvoudig complimentje de speler belonen en gelukkig maken.

Een voorbeeld uit onze fun | formation afdeling (U10-U13): de winnaars van de eind wedstrijdvorm beginnen komend weekend aan de eerste blok van de wedstrijd.

Een voorbeeld uit onze prestatie afdeling (U14-U17): tijdens de linie-training van de aanvallers, start de aanvaller die het meest aantal doelpunten scoort aan de eerste blok van de wedstrijd.

Een voorbeeld uit onze competitie afdeling (U19-JD): bij aanvang van het seizoen wordt een competitietarget van x aantal punten bepaald tegen periode x (bv. 18 punten na 10 wedstrijden). Als je ploeg het target haalt, kan je je ploeg belonen met bv. een hapje.

Wie kun je motiveren?

In principe kan je iedereen motiveren.
De enige voorwaarde is dat de speler er zelf voor openstaat.

Demotiveren

Demotivatie is een prikkel geven om iemand te ontmoedigen om een bepaald gedrag te vertonen of bepaalde dingen te doen. Demotiveren kan zowel bewust als onbewust.

Meer info

Wil je meer info over onze visie op motivatie en demotivatie, klik hier en bekijk de presentatie van onze denkcel opleidingen.

Onze Sponsors

  • Teamswear
  • Thesora
  • Stadium
  • Averbo
  • Carrosserie Vannerum

Volg ons op Facebook