De Silence Days is een project dat in het weekend van 9 en 10 november 2013 voor het eerst werd georganiseerd. Het gaat om een symbolische actie tegen verbaal geweld op en rond een voetbalveld. Ook aan de opleiders werd gevraagd om niet te coachen en de spelers te ‘laten’ voetballen. Dit project is een trigger om de opleiders aan te zetten om hun coaching kritisch onder de loep te nemen:

 • coach ik niet te dominant?
 • laat ik voldoende ruimte aan de spelers om zelf beslissingen te leren nemen?
 • geef ik verbaal steeds het goede voorbeeld?
 • laat ik aan mijn spelers de ruimte om fouten te maken?

Ontstaan

De denkcel opleidingen van VC Groot Dilbeek bedacht de SILENCE DAYS naar aanleiding van een aantal incidenten bij aanvang van het seizoen 2013/2014.

Een U16 opleider gaat door het lint tegenover de scheidsrechter. De jeugdspelers nemen de houding over van hun coach en de scheidrechter voelt zich bedreigd.

Bij een uitwedstrijd van U6, jawel U6, worden spelers van Dilbeek uitgelachen. Na het beleefd vragen om hiermee te stoppen, slaan de stoppen door bij een supporter van de thuisploeg. Resultaat: kinderen in shock, onder politiebegeleiding de club verlaten en op Dilbeek komen douchen.

Ook de jaren daarop blijft het geweld op en naast het veld duren. Het verhaal van een U17 speler, die een scheidsrechter bewusteloos in het ziekenhuis slaat,…

Het weekend wanneer de stille wedstrijden gespeeld worden is in functie van wapenstilstand: “wapens neer en genieten van de stilte!”

Vanaf het seizoen 2016/2017 willen we het initiatief opwaarderen door op 01 november een Silence Day Tornooi te organiseren voor debutantjes (U6-U7). Peter van dit tornooi wordt Thomas Foket.

Waarom Silence Days?

De Silence Days is ook een manier om de ouders te laten reflecteren over hun gedrag langs de zijlijn. We hopen de ouders op die manier een stuk te vormen zodat het voetbal SPELEN voor onze jeugdspelers terug enkel en alleen FUN wordt.

De SILENCE DAYS zijn een VORMINGS- OF BEZINNINGSMOMENT voor iedereen:

 • Ouders: verminder de druk op je kind en toon respect voor de tegenstander en scheidsrechter,
 • Opleider: laat je spelers los en maak er geen robotjes van. Respecteer de beslissingen van de scheidsrechter en toon respect voor je tegenstander,
 • Afgevaardigde: respecteer de tegenstander, staf en scheidsrechter.

Hoe krijgen we het stil rond de velden?

Iedere club waar we tegen spelen in het weekend dat volgt op 11 november wordt ingelicht via een mail over ons initiatief. De club kan deelnemen op 2 manieren: met 1 ploeg (ploeg die tegen VC Groot Dilbeek speelt) of met al hun jeugdploegen. De clubs die deelnemen krijgen een draaiboek toegestuurd hoe ze het project best aanpakken. Dit gaat van start met een infovergadering voor ouders, afgevaardigden, opleiders en medewerkers… De dag van de wedstrijden weet iedereen perfect wat hem te doen staat. Bij aankomst krijgt iedereen een sticker op de borst “ Silence Days IK DOE MEE ! “ en nogmaals een flyer met de afspraken. De scheidsrechters brengen we op de hoogte voor de wedstrijd, deze mensen beginnen hun match met de grootste glimlach.

silence days

Appreciatie

We kregen van verschillende instanties schouderklopjes met ons initiatief en kregen ook het Plus logo van de Football Foundation. Zij deelden onze mening en informatie op hun website. Etixx werd voor de eerste editie de sponsor van het project. Zij drukten de flyers en stickers om op de borst te drukken.

De Silence Days zullen ook opgenomen worden in het boek Vuile Zwarte van uitgeverij Houtekiet. In het boek gaat er geschreven worden over racistische uitlatingen op en langs het veld, een probleem in het Belgische en internationale voetbal. Het boek komt eind 2016 uit.

 

Uitdaging

De uitdaging voor ons is om ieder jaar rond het weekend van 11/11 de SILENCE DAYS door te trekken naar alle velden.

Waarom rond 11/11 ? Dan vieren we de wapenstilstand van de 1ste wereldoorlog. Wij zouden dan heel graag hebben dat het geweld (op zijn minst) 1 dag stopt in het Belgisch jeugdvoetbal. Wij vragen de Belgische voetbalbond  om ons concept en idee te verspreiden naar alle GC’s van alle voetbalclubs in België.

 

 

Onze Sponsors

 • Teamswear
 • Thesora
 • Stadium
 • Averbo
 • Carrosserie Vannerum

Volg ons op Facebook