Missie

Een missie geeft aan waar een organisatie voor bekend én garant staat. Bij het formuleren van onze missie, zijn we vertrokken vanuit de vraag: “Waarom heeft een jeugdspeler gekozen voor VCGD”? VCGD is een Vlaamse voetbalclub met een traditie in het opleiden en actieve doorstroming van voetballers op profniveau, nationaal niveau en de hogere provinciale reeksen.

De jeugdopleiding is een onmisbare pijler in de structuur van de club en onderscheidt zich door een model aan te bieden waarin spelers zich optimaal kunnen ontwikkelen op sportief, menselijk, sociaal en maatschappelijk vlak. De jeugdopleiding vermindert de prestatiedruk door weinig belang te hechten aan wedstrijdresultaten (geen kampioeneploegen). Zo scheppen we het ideale kader voor individuele ontwikkeling.

Het opleiden van voetballers bij VCGD gebeurt met respect voor het individu. De club vertolkt zijn opleidingsrol in een omgeving waarbij plezier (fun), opleiding (formation), verdraagzaamheid (tolerance) en sociaal-maatschappelijk engagement (social) het draagvlak zijn. Onze jeugdopleiding is een echte opleidingsclub.

Daarom organiseren wij - naast voetbalopleiding - ook verschillende vormingsactiviteiten (e-vorming) voor onze medewerkers en leden.

De wapenspreuk die de jeugdopleiding binnen zijn activiteiten gebruikt is :

“Samen scoren, winnen en groeien” | “Unum sexaginta, et vincere crescent ”.

Waarom een wapenspreuk? In de middeleeuwen had een gilde (met enige status) een wapenschild met een zinspreuk. Tegenwoordig hebben bedrijven een corporate identity met een zorgvuldig ontwikkeld logo. Ook de zinspreuk of wapenspreuk heeft een hedendaagse variant: een mission statement of een missie.

“Aangezien VCGD een organisatie is met enige status, een groot merk in het jeugdvoetbal, hebben ook wij recht op een wapenspreuk (knipoog).”

Visie

Een visie geeft aan hoe je in de praktijk een missie verwezenlijkt. Concreet:

“Hoe zorgen we ervoor dat onze club alle hierboven opgesomde voorwaarden creëert zodat een jeugdspeler zijn persoonlijke top bereikt binnen onze jeugdopleiding”?

De pijlers (4) van de visie van VCGD zorgen hiervoor:

1. Jeugdvoetbal als “individuele sport met een collectief karakter” is hét uitgangspunt voor onze jeugdopleiding en voor élk van onze opleiders. De individuele ontwikkeling van de jeugdspeler - met een absoluut respect voor zijn eigenheid - staat ten allen tijde voorop.

2. VCGD wil zijn Vlaamse identiteit en eigenheid behouden zonder de rijkdom en de kracht van de diversiteit te verliezen. VCGD biedt een menselijke benadering in een professionele omgeving :

  • Onze opleiders zijn experten door training en/of ervaring en/of beroepsmatig.
  • Wij staan stil bij het feit dat we bij de jongste groepen bezig zijn met het begeleiden van kinderen in een sport die ze graag doen.
  • Onze opleiding is kindvriendelijk. Wij bieden een ondersteunende rol (// luisterend oor) bij de studies van de spelers. School gaat immers steeds voor op voetbal.
  • Wij bieden gratis lessen Nederlands aan om onze identiteit te bewaren.

3. VCGD heeft de ambitie om jeugdvoetballers op te leiden voor het eigen eerste elftal, bij uitbreiding het nationaal voetbal, profvoetbal (via samenwerking) en regionaal voetbal (via samenwerking). Wij willen erkend worden als een club met een kwalitatief hoogstaande jeugdopleiding door:

  • het aanbieden van een gedegen opleiding: wij leiden spelers op via modules, aangepast aan de leeftijd en aan de ontwikkelingsmogelijkheden.
  • het ontdekken van talentrijke spelers: wij trekken – via een selectieprocedure – pas een speler aan als het type speler niet aanwezig is in de jeugdopleiding.
  • samen te werken met een club op elite – niveau om het eigen opleidingsniveau op peil te houden, ons objectief te toetsen en om fenomenale voetballers en bij uitbreiding uitzonderlijke talenten vanaf U10 op elite-niveau te laten ontwikkelen.
  • samen te werken met een club op regionaal niveau (binnen de gemeente) om ons sociaal karakter te tonen en om spelers, die de nationale drempel (IP-niveau) niet halen, de kans te geven hun voetbalopleiding verder te zetten op een lager niveau.

4. VCGD wil zijn sociale rol in de regio bestendigen:

Door het proberen opzetten van nog samenwerkingsverbanden met andere organisaties (voetbalclubs en bij uitbreiding sportclubs en zelfs bedrijven) met als bedoeling alle spelers nog meer plezier te laten beleven en de regio te laten kennismaken met een fameus (goed gestructureerd en correct beheerd) opleidingscentrum.

driester

Volg ons op Facebook