TECHNIEKschool

TECHNIEKSCHOOL:

TECHNIEKTRAINING

Techniektraining is een rode draad doorheen de VCGD opleiding. Techniek moet op alle leeftijden getraind worden. Techniek bij VCGD wordt tijdens het opleidingsproces (geleidelijk aan) functioneel ontwikkeld.


Wat bedoelen we hiermee? 

De technische (en inzichtelijke) vaardigheden worden gekoppeld aan de positie(s), zodat spelers snel de transfer kunnen maken tussen een aangeboden trainingsprikkel en de wedstrijdsituatie.

Functioneel trainen is een abstracte omschrijving. Een betere omschrijving zou eigenlijk zijn: “het efficiënt combineren van de fundamenten (tactiek, fysiek, mentaal en techniek) van de voetbalsport. Technische fundamenten bestaan uit: passes; aannames, balbeheersing, balbehandeling, handelingssnelheid,.... Deze fundamenten moeten gedrild worden zodat we tot “machinale” | “geautomatiseerde” acties en reacties komen.


Waarom functioneel trainen?

•Wetenschappelijk :

•Hersencellen die je niet aanspreekt, worden niet ontwikkeld

•Hoe jonger, hoe sneller handelingen en bewegingen worden opgenomen

•VCGD :

•Aanleren en verbeteren van het balgevoel

•Goede techniek = tijd (en ruimte) om de juiste 'tactische' keuze te maken

•Als je domineert in het duel, ben je meester over de bal

•Zelfvertrouwen van de spelers verhoogd

•Moves aanleren en combineren met traptechniek, de bal aannemen en klaarleggen voor jezelf zijn essentiële vaardigheden in het voetbal

•Techniek gaat gepaard met snelheid en snel-voetenwerk

•Naast basistechniek, ook functionele techniek = per positie

•Herhalen en onderhouden = ontwikkelen

Voor alle categorieën passen we een specifiek techniekprogramma toe.

Vanaf U10-U11 schakelen we een versnelling hoger. 


Hierna de missie | visie van de VCGD Techniekschool:

•Aanleren en verbeteren van de individuele voetbaltechniek

•Aanleren en verbeteren van de lichaamscoördinatie

•Veel balcontacten

•Nadruk op korte ruimte

•Bagage om beter te leren voetballen

•Leren om baas te worden over de bal dankzij balgevoel, snel-voetenwerk, loopoefeningen, coördinatie, duel en bewegingen (basisbewegingen, schijnbewegingen en passeerbewegingen)



WAAROM VOETBALTECHNIEK

“Voetbaltechniek is voor VCGD voor 99% gericht op het kunnen beheersen van de bal. M.a.w.: dankzij een goede basistechniek heb je controle over de bal”

Onze velden in België worden bevolkt met middelmatige werkvoetballers, die bij het verdedigen uitblinken in het uitschakelen van hun directe tegenstander. Maar, eens ze in balbezit zijn, maken ze een machteloze indruk. We leiden de VCGD-jeugd op met technieken, technieken die topspelers gebruiken om uit te blinken.

Voetbal is een collectieve sport maar we moeten de individuele kwaliteiten van onze spelers ontwikkelen. Zo moet een VCGD-speler met de bal aan de voet zijn tegenstander domineren. Een VCGD-voetballer moet ook bij het aangaan van een duel in balbezit kunnen blijven. Daarom is het belangrijk om technisch vaardige, creatieve voetballers te ontwikkelen.

“Wat ben je met een bal te recupereren of een duel te winnen als je de bal daarna buiten trapt of onmiddellijk inlevert bij de tegenpartij?”

De VCGD-technieken (kappen, draaien, slepen,…) worden uitvoerig aangeleerd en herhaald in de onder- en middenbouw (U6 tem U13). We prediken hier het KISS-principe en zijn creatief om de bewegingen in wedstrijdechte voetbalsituaties aan te leren. Dit wil zeggen dat we met tegenstanders werken, eerst passieve tegenstanders, daarna echte tegenstanders. Bij het kiezen en organiseren van de oefenstof, houdt de VCGD-opleider het eenvoudig. Ook onze huiswerkbundels, zomer- en winterprogramma’s zijn opgesteld om onze spelers technisch te onderhouden/ontwikkelen.

“Als je tactisch sterk wilt zijn, moet je eerst technisch goed ontwikkeld zijn”

Al spelend verwerft de VCGD-speler de ideale wedstrijdconditie. Dankzij attractieve en individuele acties zal men openingen, meerderheidssituaties en scoringskansen creëren. Ongetwijfeld ben je ooit al eens geconfronteerd geweest met een quote aan de zijlijn dat voetbal simpel is. Mensen, die dat beweren, begrijpen er eigenlijk niets van:

“Voetbal is alleen simpel voor de weinige topspelers die - met hun superieure technische vaardigheden, op snelheid, in een kleine ruimte, en onder druk - meerdere tegenstanders moeiteloos kunnen passeren. Deze spelers zijn er om toeschouwers naar het voetbal te brengen.”


Wat moeten de spelers van VCGD absoluut hebben of om het anders te zeggen: wat moet de VCGD-speler ontwikkelen?

•ze moeten een veelzijdige dynamische balvaardigheid verwerven

•ze moeten sterk worden in een duel (1 tegen 1)

•ze moeten individueel en met de hulp van de ploegmaten over de tegenstanders heengaan

•ze moeten optimistisch aan de aftrap van een wedstrijd komen

•ze moeten zoveel mogelijk scoringskansen creëren


Wat zijn de voordelen van de VCGD voetbaltechniek?

We zetten ze op een rijtje:

1. Wie sterk is aan de bal, kan ook de mogelijkheden van zijn medespelers gemakkelijker overzien. Een speler met veel tactisch inzicht is machteloos als hij het technisch niet kan uitvoeren. Hoe meer technieken een speler verwerft, hoe meer mogelijkheden hij heeft om het meeste rendement uit een wedstrijdsituatie te halen waarbij hij betrokken is.

2. Tijdens balvaardigheidsoefeningen wordt onbewust en zonder rondjes te lopen, een prima basisconditie wordt verworven. Later kan men de oefeningen op snelheid en met tegenstanders zo vaak als mogelijk herhalen dat men al spelenderwijs eigenlijk een echte voetbalconditie verwerft.

3. De hoeveelheid van de bewegingen zorgt ervoor dat men elk voetbalelement - zoals richtingveranderingen, draaiingen en wendingen met de bal, het afschermen en vrijspelen van de bal, het dribbelen, drijven, tegenstanders de verkeerde kant opsturen (en over hen heengaan) - gevarieerd en doelgericht kan oefenen. De spelers ontdekken zelf met welke bewegingen ze het meeste succes hebben in een bepaalde situatie. En, ze zullen die beweging dan ook meermaals kunnen gebruiken.

4. Bij het inoefenen van balvaardigheid en balgewenning worden onze spelers niet geprikkeld met onrealistische voetbaloefeningen. Iedere beweging heeft een betekenis en doel. En, als blijkt dat de bewegingen succesvol zijn, wordt de interesse van de speler om zichzelf uit te dagen (en meer en meer zelfstandig te oefenen), automatisch gestimuleerd.

5. Wie sterk is aan de bal, heeft zelfvertrouwen, eist de bal op, past zich niet aan, steekt zich niet weg maar wil zelf bepalen wat er met de bal gebeurt. De VCGD-youngsters staan te popelen om met de bal aan de voet de baas te kunnen spelen over hun tegenstander.

6. Met de VCGD-Street Soccer Meetings en plateau’s met tornooien 2vs2, 3vs3 en 4vs4 bieden we onze spelers een krachtige leeromgeving aan. Deze Foot Events zorgen ervoor dat het straatvoetbal voor altijd een plaats heeft in het VCGD-opleidingsplan.

7. Techniekschool U10-U11: De spelers gaan in de periode januari-april als 3de trainingsactiviteit specifiek werken in de VCGD-techniekschool.