GEEN SCHEIDSRECHTERS

GEEN SCHEIDSRECHTERS: 

meer jeugdwedstrijden onderbouw

Ontstaan

Niet alleen het vinden van opleiders is een probleem. Ook vrijwilligers vinden om een jeugdwedstrijd te fluiten, wordt steeds moeilijker. Dit kunnen we verstaan : ouders komen liever hun kampioen aanmoedigen dan een jeugdwedstrijd te fluiten.

Tijdens een workshop hebben we van een collega-club (KFC Perk) vernomen dat ze vorig seizoen gestart zijn met het volgend project: geen scheidsrechters meer tijdens de jeugdwedstrijden tot U9. De opleiders/afgevaardigden/spelers krijgen de verantwoordelijkheid om het spel stop te zetten wanneer de bal buiten is of er een overtreding wordt gemaakt. En, het project was een succes.

VC Groot Dilbeek, een voetbalclub waar de ontwikkeling van het individu primeert, vindt dit een prachtig initiatief. Daarom hebben we beslist om vanaf dit seizoen mee in het bootje te stappen! 


Vormingsmoment

Bij duiveltjes gaat het meestal om onvrijwillige- en kleine fouten. Maar, deze fouten moeten de kinderen ook verstaan, enkel een fluitsignaal zal het hen niet uitleggen, we zijn er dus van overtuigd dat dit project zeker en vast een meerwaarde heeft voor onze spelers. Verder spelen kinderen van U6-U9 in hun kinderlijk enthousiasme het spel eerlijk. Door de tussenkomst van volwassenen te minimaliseren, kunnen de kinderen hun hobby op hun eigen 'kindse manier' beleven.

Met deze info vragen we jullie (de ouders en bezoekende clubs) in de allereerste plaats om mee te werken, zijnde zo sportief mogelijk jullie kinderen/spelers begeleiden en uitleggen wanneer en waarom het spel wordt stopgezet. Uiteraard willen we ook de bezoekende clubs vragen om de opleiders en ouders in te lichten over ons initiatief. We delen daarom dit bericht op onze media. Onze opleiders zullen het initiatief bij aankomst op de club kort toelichten aan de bezoekende club.

En, zoals voor elk project of nieuw initiatief, vragen we jullie het een kans te geven. Het zal misschien hier en daar eens fout lopen, maar uit dergelijke situaties (fouten) kunnen we alleen maar leren. Hopelijk wordt het project in de komende jaren ook veralgemeend over alle clubs in Vlaanderen en waarom niet België.

Idee "geen scheidsrechters meer tot U9": KFC Perk.